W ramach projektu, zużyte w gospodarstwach domowych oleje jadalne i tłuszcze należy zbierać w plastikowych butelkach PET (np. po wodzie mineralnej, słodzonych napojach, sokach),
a następnie wypełnione odpadem butelki umieścić w specjalnie do tego przystosowanych
i oznakowanych pojemnikach. Na terenie Gminy Andrychów pojemniki zostały rozmieszczone w czternastu ogólnodostępnych lokalizacjach. Taki pojemnik został również ustawiony przy naszej szkole. Znajduje się on przy pojemnikach na śmieci, przy bramie wjazdowej od strony Przedszkola nr 4.
Do tego pojemnika można wyrzucać butelki wypełnione wszystkimi zużytymi olejami
i tłuszczami, których używamy w domu do przygotowywania posiłków, to jest różne rodzaje olejów jadalnych (słonecznikowy, oliwkowy, rzepakowy, sojowy, palmowy, kokosowy i inne), tłuszcze (masło, margarynę lub smalec), wszystkie oleje i tłuszcze z konserw warzywnych, mięsnych, rybnych, sałatek, fondue, serów czy grzybów marynowanych w oleju lub
w marynatach do grillowania oraz oczywiście oleje ze smażenia.
Jak prawidłowo segregować olej?
Zużyte oleje i tłuszcze należy przelać do plastikowej butelki o pojemności od 0,3 do 1,5 litra. Przed przelaniem do butelki trzeba pamiętać o całkowitym ostygnięciu tłuszczu, a pod koniec o dokładnym zakręceniu butelki. Pełną i szczelnie zamkniętą butelkę należy zanieść
do najbliższego oznaczonego pojemnika na zużyte oleje. Pod żadnym pozorem nie należy wylewać wysortowanego oleju wprost do pojemnika, olej zawsze musi być w plastikowej butelce. Do segregowania olejów nie należy używać szklanych butelek. Te mogą pęknąć po wyrzuceniu albo podczas kolejnej obróbki odpadów.
Szczegółowe informacje na temat projektu i zasad segregacji zużytych olei można znaleźć na stronie internetowej Urzędu Miejskiego w Andrychowie pod adresem: andrychow.eu/segreguj-z-nami-oleje-jadalne/