Program wycieczki zakładał uczestnictwo w prezentacji „Od ziarenka do bochenka”.Dwugodzinna prezentacja obejmowała: oglądanie maszyn wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna dawniej i dziś,omawianie procesu powstawania masła oraz sprzętów do tego wykorzystywanych, omawianie sposobu pozyskiwania miodu a także pokaz sprzętu pasiecznego. Nasi uczniowie mieli okazję spróbować młócenia cepami, mielenia zboża na żarnach czy osiewania mąki. Najwięcej entuzjazmu wzbudziło samodzielne formowanie podpłomyków oraz ich wypiek i degustacja co widać na załączonych zdjęciach. Wspaniała była również sceneria zajęć, w których uczestniczyliśmy. Przemieszczaliśmy się w trakcie nich od starej stodoły, przez tradycyjna wiejską izbę, w której zachwycał nas prawie każdy sprzęt, po piwnicę z piecem do wypieku chleba. Przy chlebowym piecu, który w ten pochmurny, wiosenny dzień dawał nam przyjemne ciepełko przygotowano dla nas biesiadę z żytnim chlebkiem, świeżym masełkiem , miodem i kawą zbożową
Ustawienia dostępności strony
większy tekst mniejszy tekst kontrast negatyw domyślne zamknij