W dniu 20 kwietnia 2023 r. klasa III b uczestniczyła w wycieczce szkolnej do
Chlebowej Chaty w Górkach Małych.
Program wycieczki zakładał uczestnictwo w zajęciach teoretycznych
i praktycznych.
W czasie trwania zajęć teoretycznych został omówiony proces powstawania
masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych. Dzieci zapoznały się
z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, zobaczyły maszyny dawniej
wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna. Omówiono również proces
pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół.
W czasie zajęć praktycznych uczniowie mielili zboża na żarnach i osiewali
mąkę, formowali podpłomyki z ciasta, oddzielali śmietanę od mleka i ubijali
masło, bawili się na starych traktorach, wozach i maszynach.
Następnie przyszedł czas na degustację. W Chlebowej Chacie przygotowano dla
nas biesiadę z podpłomykami, żytnim chlebem, świeżym masełkiem, smalcem
z ziołami, miodem i kawą zbożową. Mogliśmy również spróbować maślanki
i serwatki.
Na zakończenie wycieczki zorganizowano dla dzieci klasowe ognisko z pyszną
kiełbasą z małej miejscowej masarni.